Приче Причалице

Приче, песме и драмски текстови за децу
Аутор: Видосава Стојшин - Неда

Ко је најбољи

Лица: дванаест месеци, мајка година

СЕПТЕМБАР: Ја сам најбољи месец. Деца полазе у школу, воће зри, кукурузи се беру.

ОКТОБАР: То ти мислиш! А можда се и шалиш. Ја сам најбољи. Лишће је у свим бојама. Има сунца, мало кише и ветра. Сви ме воле.

НОВЕМБАР: Око чега се свађате? Не трошите речи узалуд, јер сам ја најбољи месец: шљиве покупљене, кукурузи обрани, купус у кацама.

ДЕЦЕМБАР: Е, неће бити! Ја сам најбољи месец! Свуд снег, а у кућама пуцкета ватра. Деца се санкају. Ко може бити бољи од мене-децембра?

ЈАНУАР: Ја. То сви знају. Сви се радују Божићу, Новој години и – распусту. А и први сам у календару.

ФЕБРУАР: Први јеси, али најбољи ниси. Ти си први у хвалисању. Ја сам скроман, али морају сви признати да сам ја најбољи. Четрнаести је Дан љубави, Свети Трифун.

МАРТ: Да сам на твом месту, ја се не бих ни јавио: не зна се ни колико дана имаш – двадесет осам или двадесет девет. Одлучи већ једном! Види мене: ја сам најлепши, најбољи. Снег копни, цвеће ниче, буди се природа. Сви кажу: стиже пролеће!

АПРИЛ: Ха, ха, ха. Узалуд се препирете, јер сам ја најбољи. Месец шале и смеха. А, ви, погледајте се какви сте намргођени!

МАЈ: Е, не могу више да вас слушам. Само причате у празно. Сви песници пишу о мени – хиљаде и хиљаде песама су ми посветили. То значи да сам ја најбољи.

ЈУН: Е, то да си најбољи, не пише ни у једној песми, а можда и пише, али ја нисам читао, јер нисам имао времена. Играо сам се са децом на ливади. Сва деца кажу да сам ја најбољи, јер почиње распуст. Питај их!

ЈУЛ: А ниси чуо кад су деца рекла да сам ја најбољи!? Пуно сунца и игара, плаже пуне купача.

АВГУСТ: Нисам знао да сте сви тако необавештени. То да сам ја најбољи, знају и врапци. Лубенице, диње, грожђе – уживање. Игре без граница. Признајте сви да сам ја, и само ја, најбољи.

(Сви месеци прилазе августу и почиње свађа – сви вичу једни на друге. Појављује се њихова мајка, Година и покушава да их развади, али је они не примећују).

МАЈКА ГОДИНА: Децо, децо, шта је ово?! Зар браћа да се свађају?! Сви сте ви најбољи. Свако има своју вредност и сви вас воле, а највише ја, ваша мајка Година.

(Сви месеци прилазе мајци. Она их грли, а они кличу):

Живела наша мајка !

Аутор: Видосава Стојшин

Видосава Стојшин Неда
Аутор: Видосава Стојшин - Неда